Artikel afbeelding

Hoe vind je de juiste advocaat?

Een advocaat kan je helpen in vele situaties, maar hoe vind je de juiste advocaat? In dit artikel zal wat meer informatie worden gegeven over wat een advocaat voor jou kan betekenen, met welke kosten je rekening moet houden en hoe je de perfecte advocaat kan vinden voor jou situatie.

Wat kan een advocaat voor jou doen?

Een advocaat adviseert, bemiddeld, onderhandelt en procedeert over juridische zaken. Hij of zij zet zich in voor jouw juridische belangen. Het werk van een advocaat bestaat niet alleen uit het uitvoeren van gerechtelijke procedures, ze helpen ook bij het informeren van cliënten over zijn of haar rechten en plichten, het corresponderen met de tegenpartij en het onderhandelen.

Met welke kosten moet je rekening houden?

De kosten van een advocaat kunnen erg verschillen. De meeste advocaten werken op basis van een uurtarief. De hoogte van dit uurtarief is afhankelijk van een aantal factoren, hieronder staan een paar van deze factoren beschreven.

- Hoeveel ervaring de advocaat heeft

Hoe meer jaren ervaring een advocaat heeft, de hoger het uurtarief is. Het uurloon van een advocaat-stagiaire is in het algemeen lager dan een advocaat-partner van hetzelfde advocatenkantoor.

- De omvang van de zaak

Het uurtarief van een advocaat is ook afhankelijk van hoe ingewikkeld en uitgebreid de zaak is. Voor een simpele zaak waar niet zoveel hoeft te gebeuren zal in principe een lager uurloon worden gerekend dan bij een erg ingewikkelde zaak.

- Het soort advocatenkantoor

Een groot en/of bekend advocatenkantoor hanteert meestal een hoger uurtarief dan een kleiner advocatenkantoor waar niet zoveel werknemers in dienst zijn.

Naast de kosten voor de advocaat is het belangrijk om rekening te houden met extra kosten die een procedure met zich mee kan brengen. Om je zaak in behandeling te laten nemen moet je meestal griffierechten betalen. Ook kun je kosten krijgen voor getuigen, deskundigen en uittreksels. Deze kosten moet je allemaal zelf betalen. En mocht je jouw zaak verliezen, dan kan de rechter je opdragen om de kosten van de tegenpartij te betalen.

Zoeken naar de juiste advocaat

Je kunt bij veel advocaten een kennismakingsgesprek krijgen, deze gesprekken zijn vaak gratis en geven je de kans om een advocaat wat vragen te stellen en om te kijken of een advocaat geschikt is voor jou situatie.

De afgelopen jaren is er een trend zichtbaar binnen de advocaten branche waarbij advocaten zich steeds meer gaan specialiseren in een of meerdere rechtsgebieden. Zorg er daarom ook voor dat je van te voren al het nodige leest over je juridische probleem, zodat je de juiste advocaat kunt vinden.

Op July 30, 2018