Artikel afbeelding

Registreer uw Benelux merk bij Amazon en Bol.com bij online verkopen!

Veel bedrijven verkopen hun producten via online verkoopplatforms als Amazon en Bol.com. In juli 2020 heeft Amazon het mogelijk gemaakt om een beroep te doen op een Benelux merkregistratie om in aanmerking te komen voor Amazon’s brandregistry. Dat was voorheen niet het geval. Hiermee is het niet meer noodzakelijk om te beschikken over een US registratie om op Amazon toegang tot brandregistratie te krijgen. Dat is overigens nu ook mogelijk bij Bol.com.

Brandregisty bij Amazon en Bol.com is nodig om de zogenaamde hijackers tegen te gaan. Dit zijn verkopers die hun producten onder de unieke EAN code van een ander product aanbieden. Deze hijackers onderzoeken welke producten het goed doen op Amazon, onderzoeken of ze ergens een look-a-like product kunnen inkopen en bieden die vervolgens onder het EAN nummer van de echte verkoper aan. Uiteraard wordt het product vervolgens tegen een lagere verkooprijs dan die van de echte verkoper (= merkeigenaar) aangeboden, waardoor ze de zogenaamde buybox (koopknop) krijgen en bijna alle verkopen naar hen toegaan.

Dat resulteerde niet alleen in een omzet- en winstverlaging maar tevens in imagoschade. Er werd immers veel geklaagd en afnemers plaatsten slechte reviews aangezien zij producten van inferieure kwaliteit ontvingen van de hijacker. Nu behoeft men als merkeigenaar echter niet meer allerlei toeren uit te halen en kan men door het Benelux merk aan te melden bij Amazon en Bol.com deze praktijken tegengaan! Dat is een reden destemeer of uw merk te registreren.

Meer weten:neem contact op met Annelies ten Hove, ath@tenhoveadvocatuur.com

Op October 26, 2020