Terug

Hoe krijg ik ex uit de woning of hoe krijg ik de woning verkocht?

Gonnie

Weledele heer,

 

Ik ben in mei 2012 officieel gescheiden. MIjn ex woont sindsdien in ons huis (gezamelijke eigendom en vrij van hypotheek). Het huis is nog niet verkocht en de makelaar heeft nu de prijs aangepast. Een lagere vraagprijs. Echter mijn ex is alcoholist en volgens de makelaar onderhoud hij de tuin niet meer en houdt hij overdag de gordijnen dicht. Ik woon nu aan de andere kant van het land.

 

Hij werkte wel mee met de verlaging van de prijs. Ik  vermoed dat mijn ex steeds verder achteruit gaat met zijn gezondheid vanwege het drankmisbruik, want in 2012 was de tuin nog wel onderhouden. Ik weet werkelijk niet wat ik nu doen moet. Stel dat er wel kopers komen dan zal het zeker ook smerig in huis zijn. Het lijkt mij dat deze woning onverkoopbaar word op deze manier.

 

Wel staat het op een prachtige plek aan het water en is vrijstaand.

 

Ik vraag me af of deze man nog alleen kan wonen. Wat staat mij te doen?

 

Vr gr Gonna


1 Antwoord

Antwoord van AFB Advocatuur

Hallo Gonna, 

 In een situatie als deze hangt alles af 'van de omstandigheden van het geval' , een algemeen antwoord is daarom niet te geven. Als jij aannemelijk kunt maken cq. kunt aantonen dat de handelwijzen van je ex de verkoop van de woning tegenhoudt en de woning staat al geruime tijd te koop, dan kun je de rechter bijvoorbeeld vragen om vervangende toestemming om de woning te mogen verkopen. De rechter geeft dan i.p.v. je ex-man de toestemming, zodat je je ex-man niet meer nodig hebt.

Een andere mogelijkheid is de verdeling van de nog bestaande gemeenschap te vorderen. Ook dan maakt de rechter een belangenafweging, tussen het belang van jou om geen gemeenschap meer te hebben en de helft van de overwaarde van de woning te ontvangen en het belang van je ex om in de woning te kunnen blijven wonen. Relevant hierbij is ook dat jullie al 2,5 jaar geleden gescheiden zijn. 

Wat je wel in zijn algemeenheid kunt stellen is dat het in jouw voordeel spreekt als:

- er concrete interesse in de woning is geweest, maar de verkoop is afgeketst vanwege bijv. de staat van onderhoud van de woning, je ex niet mee wilde werken aan een lagere verkoopprijs

- je duidelijk kunt aantonen dat je ex de woning niet goed onderhoudt en zo de verkoop bemoeilijkt (een verklaring daaromtrent van de makelaar zal helpen). Vaak is het dan ook aan te raden om een alternatieve oplossing aan te dragen zoals bijvoorbeeld zelf in de woning te gaan wonen. Immers, als al vast komt te staan dat de verkoop bemoeilijkt wordt doordat deze niet netjes onderhouden wordt, maakt nog niet dat de woning dan vervolgens direct verkocht wordt en wat moet er in de tussentijd dan gebeuren met de woning?

- in je nadeel spreekt wel dat je ex kennelijk wel bereid is mee te werken aan verkoop van de woning, er ligt een verkoopopdracht bij de makelaar en hij heeft ingestemd met een prijsverlaging.

 

Het beste is om deze concrete situatie eens met een advocaat (al dan niet via het Juridisch Loket) te bespreken.

 

Mvg,

 

Barbera Netters

www.afbadvocatuur.nl