Terug

Hoe krijgen wij berichtgeving van notaris na overlijden van de vader van mijn kinderen?

anoniem ivm ontstane ruzies

Hoe komen we te weten na overlijden van mijn ex of de kinderen recht hebben op een erfdeel, krijgen ze daar automatisch bericht van. 3 jaar geleden hebben de kinderen weer contact met hun vader na 10 jaar, vorig jaar eind mei is hun vader overleden. Een maand voor zijn overlijden (hij was terminaal) is hij getrouwd. Mijn kinderen worden belast met rekeningen die door zijn vrouw toegeschoven worden.

Graag uw reaktie aub.

Met vriendelijke groet, de moeder van de kinderen

 


1 Antwoord

Antwoord van Defenz Advocaten

U krijgt geen automatisch bericht over de erfdelen van de kinderen.

 

Als de vader ten tijde van zijn overlijden gehuwd was, is in beginsel de wettelijke verdeling van toepassing waarbij de echtgenote alle goederen verkrijgt en de kinderen hun erfdeel in de vorm van een niet-opeisbare vordering. Door middel van een testament kan daarvan afweken worden. Of er een testament gemaakt is kunt u achterhalen via de notaris of het centraal testamentenregister.

 

Minderjarige kinderen zijn niet met hun eigen vermogen aansprakelijk voor schulden uit de nalatenschap. Op grond van de wet worden zij daartegen beschermd.

 

Als de standaard wettelijke verdeling van toepassing is, dienen alle rekeningen te worden betaald door de langstlevende echtgenote. Zij is dan ook degene die verplicht is alle gegevens over de omvang en samenstelling van de nalatenschap te vertrekken, zodat op basis daarvan de erfdelen kunnen worden vastgesteld. De afgifte van deze gegevens kan desnoods worden afgedwongen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Wiebren Santema

Machiels advocaten