Kinderalimentatie, wie bepaalt het bedrag?
Ik heb een vraag over kinderalimentatie.
Ik heb samengewoond met een jongen. Wij hadden een samenlevingscontract, waren niet getrouwd. We hebben samen een dochtertje van een jaar en 8 maanden.
Hij is sinds eind maart bij ons weggegaan.
We moeten volgens mij iets regelen over kinderalimentatie, maar weten niet welk bedrag hij moet betalen.
Waar is dat allemaal van afhankelijk? Wie stelt het bedrag vast? Kunnen we dat samen, of moet dat door een advocaat?
Ik dacht dat werd gekeken naar inkomen en naar kosten van levensonderhoud.
Mijn ex heeft zijn standaardloon en daarnaast elke maand een ander bedrag aan buitenland vergoeding, afhankelijk van hoeveel dagen hij die maand in het buitenland heeft gewerkt en hoeveel weekenden hij heeft gewerkt.
Hij zegt dat hij ook uitgaven heeft bij zijn nieuwe vriendin en daarnaast de kosten heeft van onze hypotheek (we hadden samen een koopwoning die nu te koop staat maar nog niet verkocht is). Ook zegt hij dat ik extra inkomsten heb zoals kinderkorting en zorgtoeslag. Daardoor is onze draagkracht net zo groot zegt hij en daarom hoeft hij geen alimentatie te betalen, ook omdat hij ook voor onze dochter zorgt. Hij heeft haar sinds deze week om de week het weekend en elke woensdagnacht.
Is het waar dat hij niet hoeft te betalen?
Ik wil hem geen poot uitdraaien, maar wil het mezelf en vooral mn dochter ook niet moeilijker maken dan dat nodig is. Het is gewoon even duurder allemaal nu hij weg is gegaan.
2 Antwoorden
Antwoord van Deetman Advocatuur
Kinderalimentatie.
Het is mogelijk hier onderling afspraken over te maken. Maar het is altijd erg moeilijk om zo met de natte vinger een goed bedrag vast te stellen. Kinderalimentatie wordt bepaald aan de hand van het zongenaamde 'netto-gezinsinkomen', aldus dat wat u en uw ex-partner samen verdienden. Dan wordt er aan de hand van dat inkomen naar vastgestelde tabellen gekeken (tremanormen, tabel kosten kinderen) Vervolgens wordt gekeken wie welk inkomen heeft en wat de lasten zijn. Dan rolt er een bedrag uit en wordt er gekeken hoeveel de vrouw en hoeveel de man overhoudt, mocht dit onredelijk zijn wordt het bedrag aan kinderalimentatie wederom bijgesteld.
Ik lees uit uw verhaal dat er een omgangsregeling is getroffen en geen sprake is van co-ouderschap. Indien er een omgangsregeling is getroffen ontstaat er in beginsel (afhankelijk van uw beider inkomen) een alimentatieverplichting. Overigens co-ouderschap wil niet zeggen dat er geen alimentatieverplichtingen ontstaan, dit hangt ook af van het inkomen.
Kortom: om een daadwerkelijk antwoord te kunnen geven dien ik te beschikken over de financiele gegevens van zowel u als uw ex-partner.
Met vriendelijke groet,
Vanessa Deetman
Antwoord van Deetman Advocatuur
Aanvulling: het is sterk aan te raden om de afspraken onderling door een advocaat te laten vastleggen en vervolgens door de rechter in een beschikking te laten opnemen. Dan ligt het vast en is het makkelijker om maatregelen te treffen indien de wederpartij zich niet houdt aan de afspraken.