Terug

Moet ik bij ontbinding van een koopcontract van een tweedehandse auto een verbruiksvergoeding betalen?

Rob

Geachte heer/mevrouw,

 

Moet ik bij ontbinding van een koopcontract van een tweedehandse auto een verbruiksvergoeding betalen. Zo ja, wat is dan een redelijke gebruiksvergoeding? Hoe wordt deze berekent?

 

Alvast bedankt voor uw antwoord.

 

m.vr.gr

Rob

 


1 Antwoord

Antwoord van Schouten Advocaten Sinds 1974

In tegenstelling tot vernietiging werkt het inroepen van ontbinding ex nunc. Kortom, de overeenkomst bestaat tot het moment van het inroepen van ontbinding.

 

Ervan uitgaande dat u terecht de ontbinding inroept (hierover is niets in de vraag vermeld):

 

Indien u de auto nog niet heeft afgenomen van de verkoper is er m.i. geen grond voor de betaling van een gebruiksvergoeding.

 

Indien u een maand gereden heeft met de auto en u roept terecht de ontbinding in, zou mijn standpunt zijn dat u geen gebruiksvergoeding hoeft te betalen. U heeft immers de bedoeling gehad de auto aan te houden en dient nu zelf weer tijd te steken in het vinden van een andere auto etc.. Indien er toch, bijvoorbeeld op grond van de koopovereenkomst , sprake zou zijn van een plicht tot betaling van een redelijke vergoeding, kan aan een kilometerprijs worden gedacht ofwel aan de afschrijving op de auto.

 

Het niet terecht inroepen van de ontbinding kan ertoe leiden dat de overeenkomst voortbestaat en/of dat schadevergoeding dient te worden betaald.

Een goed juridisch advies vooraf inwinnen wordt daarom aanbevolen.