Terug

Moet ik de kinderalimentatie aanpassen voor kind die 18 jaar is geworden?

Robert

Mijn zoon is sinds september 18 jaar en reageert niet op mijn vraag mij te kontakteren om de alimentatie opnieuw vast te leggen.

 

Ik heb sinds september geen alimentatie meer betaald. Ik heb geen kontakt meer (helaas), maar weet dat hij werkt. Wat kan ik doen en moet ik de alimentatie wat voor 10 jaar geleden is vastgelegd blijven betalen? 

 

 


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Robert,

 

In beginsel loopt de alimentatieplicht voor kinderen door totdat zij 21 jaar zijn. Voor jongmeerderjarigen (tussen 18 en 21 jaar) kan dit anders zijn als zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Of dit bij jouw zoon het geval is, kan ik zo niet beoordelen, maar in het algemeen wordt dit met terughoudendheid beoordeeld (een bijbaantje naast een studie is niet genoeg).

Het is wel zo dat je vanaf zijn 18e aan je zoon zelf de alimentatie moet betalen. Door niet te betalen loop je het risico dat je zoon het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) of een deurwaarder inschakelt om de eerder vastgestelde alimentatie bij je te incasseren. Als het LBIO wordt ingeschakeld krijg je altijd eerst nog de gelegenheid om vrijwillig de achterstand te betalen voordat het LBIO de inning van de alimentatie overneemt (en extra kosten in rekening brengt). Een deurwaarder kan wel direct extra kosten in rekening brengen.

Je kunt natuurlijk ook zelf een verzoek indienen bij de rechtbank om de alimentatie op nihil te laten stellen als je zeker weet dat je zoon voldoende eigen inkomsten heeft. Houd er wel rekening mee dat je dan misschien draagkracht  'overhoudt' voor andere kinderen of ex-partner.

 

Als je meer vragen hebt kun je contact met mij opnemen.

 

Mirjam van Baarle

De Jonge Advocaten

010-2140400