Terug

Moet ik nog steeds een boete betalen na verwijdering foto's?

Anna

Geachte heer/mevrouw,


Onlangs ontving ik een brief van een advocatenbureau met de mededeling om 1500 euro te betalen ivm het plaatsen van 7 foto's op mijn website. Ik heb een website over modellen en plaats hier nieuwsberichten op met af en toe een foto van wikipedia.  Omdat ik mij niet bewust was dat op deze foto auteursrechten zaten heb ik ze meteen verwijderd. Toch eisen zijn € 1500 en beroepen zich op ex-artikel 1019 RV. Mijn vraag is of ik ondanks de onmiddelijke verwijdering verplicht ben dit absurd hoge bedrag te betalen. En op welk wetsartikel kan ik mij beroepen en of wat kan ik hiertegen doen?


Graag uw deskundige reactie.

 

BVD
Anna


2 Antwoorden

Antwoord van Advocatenkantoor Mijnsbergen

Besta Anna,

Door foto's zonder toestemming van de maker te plaatsen, heb je inbreuk gemaakt op zijn of haar auteursrecht. Het op eerste verzoek verwijderen van de foto's maakt dat niet anders. HEt kwaad is geschied. Fotografen leven van hun auteursrecht en geven licenties voor het gebruik van foto's uit.

Of E 1500,- een te hoog bedrag is, dat hangt af van veel factoren, waaronder de vermelding van de naam van de maker. Of een website porfessioneel of als hobby aangehouden wordt is voor de inbreuk niet relevant.

Wel relevant is de achtergrond van de partij die jou aanschrijft. Betreft het materiaal van 1 fotograaf of wordt je aangesproken door een advocaat die optreedt voor een stockbureau? In dat laatste geval zou je kunnen aanhaken bij hun standaardtarief. Bij een fotograaf is het standaardtarief voor plaatsing op intgernet al snel een bedrag tussen de E 230,- en E 270,-.

Er zijn geen wetsartikelen waarop jij je kunt beroepen, maar er is heel veel jurisprudentie, die beperkingen bevat op allerlei gronden.
Een schikking treffen lijkt mij altijd beter dan een procedure afdwingen, maar soms is het dreigen een procedure af te wachten ook een strategie om kosten te beperken.

Een schikking bereiken neemt echter veel stress weg. De hoogte van een schikkingsvoorstel, hangt af van veel factoren, dan moet ik meer weten over de kwestie.

Je mag mij bellen op 0251-362038.

 

Met vriendelijke groet,

 

Robert M. Mijnsbergen
advocaat 

 

 

 

 


Antwoord van Advocatenkantoor Mijnsbergen

Ik ben toch heel nieuwsgierig of Anna de kwestie al dan niet naar tevredenheid zelf heeft kunnen afwikkelen. Kan zij dit op deze pagina melden? Zou leerzaam kunnen zijn voor anderen.