Mijn ex en ik hebben laten opnemen in het convenant dat zij hypotheek op haar naam zou zetten. Nu ineens wil ze het huis verkopen. Ik ben het daar niet mee eens omdat ik verwacht dat dit nog lang gaat duren. Wat ik ook probeer, ze onderneemt geen actie meer naar de bank om de hypotheek over te nemen. Nu zal ik dus via een advocaat moeten afdwingen dat zij zich aan de afspraak houdt en verder gaat met de bank. De kosten die hiervoor moeten worden gemaakt, kan ik die bij haar terugvorderen?
Antwoord van AFB Advocatuur
Hallo Ronald,
In de meeste procedures spreekt de rechter een proceskostenveroordeling uit. Dit is een bedrag dat wordt bepaald aan de hand van de uitgebreidheid van de procedures (hoeveel rondes zijn er geweest etc.), de hoogte van het griffierecht etc. Dit bedrag denkt bij in het algemeen de advocaatkosten bij lange na niet. De proceskostenveroordeling komt ten laste van de partij die in het ongelijk is gesteld. En daarmee ontstaat dus het volgende probleem, want ook al heb je een uitspraak in je voordeel, het is nog maar de vraag of er bij de in het ongelijk gestelde partij wat te incasseren valt.
Bij zaken in het familierecht worden de proceskosten dan juist over het algemeen weer 'gecompenseerd'. De rechter spreekt dan geen proceskostenveroordeling uit, omdat hij dat niet gepast vindt in een zaak waarbij partijen voorheen een affectieve relatie met elkaar hadden. In dat geval, ook al wordt je in het gelijk gesteld, moet je alle kosten dus zelf betalen.
Misschien kom je in aannmerking voor een zogenaamde toevoeging. Meer informatie hierover vind je op www.rvr.org of via Het Juridisch Loket.
Met vriendelijke groet,
Barbera Netters
www.afbadvocatuur.nl