Terug

Wie weet meer over het recht van aangifte doen tov "onschendbare" personen?

G. Keujer

Dag,

 

Ik had een vraag mbt tot het doen van aangifte (discriminatie) tegen personen waarvan publiekelijk wordt aangenomen dat deze onschendbaar zijn. Ik geef hierbij even een sterk gechageerd voorbeeld: aangifte van discriminatie tegen ministers, de minister-president of de paus.

 

met vr. gr.

 

G. Keujer


1 Antwoord

Antwoord van Pro Jure Solicitors

Geachte heer/mevrouw Keujer,

 

Ministers, leden van de Staten-generaal en bestuurders zijn inderdad zijn 'immuun' voor strafrechtelike vervolging. Dit is niet altijd het het geval. De Hoge Raad laat ruimte voor situaties waarin wel aanleiding kan zijn voor strafrechtelijke vervolging van de overheid.

Ook valt te verdedigen dat wanneer sprake is van ambtsdelicten de bescherming tegen de strafrechtelijke vervolging niet opgaat. In het verleden zijn wel aangiften gedaan tegen bestuurders met wisselend succes, veelal zal het Openbaar Ministerie in eerste instantie niet mee willen werken in welk geval u zich tot de beklagkamer van het gerechtshof kunt wenden.

 

Aangiften tegen de buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders zijn veel lastiger, doch ik meen te begrijpen dat u daar niet op doelt.

 

Voor vragen kunt u altijd bellen.

 

met vriendelijke groet,

 

 

mr. R.P.Kuijper